Fasetter

Hva er en fasett?

En fasett er et tynt skall av porselen som limes fast på tannens ytterflate. Fasetter brukes for eksempel for å endre tenners fasong eller farge, eller for å reparere en skadet tann ( for eksempel dersom det er slått av et hjørne). De kan også brukes for å redusere eller lukke mellomrom mellom fortennene.

Framstilling av en fasett

Det første tannlegen gjør er å fjerne eventuelle gamle fyllinger i tannen og slipe bort den delen av tannflaten som skal dekkes av fasetten.

Deretter tas et avtrykk av tennene, og dette sendes til en tanntekniker. Tannteknikeren fremstiller så porselensfasetten med en farge og fasong som harmonerer mest mulig med de andre tennene. Dette tar normalt 1-2 uker. Til sist kan tannlegen lime fasetten fast til tannen med et egnet festemiddel.

Hva koster en fasett?

Å fremstille en fasett er tidkrevende og teknisk krevende, både for tannlegen og tannteknikeren. Behandling med fasetter er derfor dyrere enn for eksempel vanlige fyllinger. Man kan derfor be om et skriftlig kostnadsoverslag i forkant av behandlingen.

Hvor lenge varer en fasett?

Det er meningen at en fasett skal vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan forkorte levetiden til en fasett:

  • Brudd av porselen
    En fasett kan ved tygging utsettes for store krefter. Uheldige belastninger kan over tid føre til at deler av porselenet knekker av. Dersom fasettens funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det være nødvendig å lage en ny fasett.
  • Karies
    Det kan ikke bli hull i selve fasetten. Derimot kan det bli hull i tannen nedenfor fasettens avslutning. Ofte kan et slikt hull repareres med en fylling. Dersom hullet er stort, kan det bli nødvendig å fremstille en ny fasett eller en krone.
  • Fasett som løsner
    Selv om fasetten festes med sterk lim, kan det forekomme at den løsner. Dersom dette skulle skje, kan man oftest lime den på plass igjen. Man bør derfor ta fasetten med til tannlege snarest om den skulle løsne.

Kom i kontakt med oss

Fyll ut skjemaet under

Kontaktinformasjon

© Copyright 2020 - Tannlege Erik Barmann

Made with Mobirise